Skladniki:
- 450 g maki pszennej chlebowej
- 1 szklanka zsiadlego mleka
- 1 jajko
- 10 g drozdzy
- 5 g soli
- odrobina cukru
Gdy rozczyn podrosnie roztrzepac go starannie lyzka dodac pozostale 300 g maki, sol oraz jajko i wyrobic ciasto. (Ja zgodnie z oryginalnym przepisem dalam 1,25 szklanki mleka. Jednak ciasto bylo bardzo lepkie i mokre i musialam dodac jeszcze sporo maki podczas wyrabiania. Dlatego proponuje zredukowac ilosc mleka do 1 szklanki i wtedy powinno byc ok). Nastepnie zostawic na 1- 2 godz. w cieplym miejscu az podwoi objetosc.
Ciasto wylozyc na blat, lekko je "odgazowac", wyrobic przez chwile. Nastepnie wlozyc do formy (idealnie nie powinno zajac wiecej niz polowe objetosci formy) i odstawic do wyrosniecia na ok. 45 min. Posmarowac oliwa. Wlozyc do nagrzanego do 225°C piekarnika. Piec ok. 10 min, nastepnie zmniejszyc temperature do 190° i piec jeszcze przez ok. 20-30 min.
Chleb jest smaczny, ma zwarta strukture, co sprawia, ze bardzo dobrze sie kroi. To dobry sposob na wykorzystanie zsiadlego mleka, z ktorym nie wiadomo co zrobic i ktorego nikt nie chce pic. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz