Jako, ze dzis u mnie slonecznie zapraszam na sniadanie na zielonej trawce. :)
Przepis znalazlam na forum CinCin a jego autorka jest Bajaderka.
Skladniki:
- 1 szklanka cieplego mleka
- 2 lyzki masla
- 1 jajko
- 1 lyzka cukru
- 1/2 lyzeczki soli
- 3 szklanki maki
- 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy (ja dalam ok. 30 g swiezych)
- 2 lyzki rozpuszczonego masla do smarowania rozwalkowanych placuszkow
- 1 jajko ubite z 2 lyzkami mleka lub smietanki, do smarowania buleczek
- ziarna sezamu do posypania
Drozdze rozkruszyc i wsypac do cieplego mleka, zamieszac, zostawic na kilka minut. Do drugiej miski przesiac make, dodac jajko, cukier, sol. Rozpuscic maslo i dodac razem z mlekiem i drozdzami do pozostalych skladnikow. Wyrabiac przez kilka minut az ciasto stanie sie gladkie i elastyczne. Przykryc miske i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine.
Ciasto przelozyc na stolnice lub blat, podzielic na 8 rownych czesci i kazda rozwalkowac na jak najcienszy, duzy placek (po upieczeniu pierwszych i walce o to, by mialy pozadany ksztalt, juz wiem, ze najlepsza forma bedzie nie kolko, ale raczej cos zblizonego do prostokata). Placki smarowac rozpuszczonym maslem i zwijac w cieniutkie ruloniki. Kazdy rulonik z kolei zwinac w ksztalcie slimaczka (koniec wcisnac pod spod utworzonej buleczki).
Bulki ukladac na wylozonej pergaminem blasze i zostawic do wyrosniecia na okolo 40-45 minut. Wyrosniete buleczki posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac sezamem. Piec okolo 12 min. (ja pieklam 16 i to nie bylo za dlugo) rozgrzanym do 180°C piekarniku az beda jasno zlote.
A tak powinien wygladac prawidlowo zwiniety slimak. :) Zycze smacznego!
6 komentarzy:
Są prześliczne!!!!
Dziekuje, tez mi sie podobaja!
A jakie pyyyyszne!
wyszly ci piekne;wygladaja zachecajaco!
Smakuja tez zachecajaco. ;)
Piekne! naprawde smakowicie wygladaja :) gratuluje!
Jak fajnie tyle komplementow dostac. Dziekuje w imieniu buleczek. :)
Prześlij komentarz