sobota, 14 czerwca 2008

Konfitura rabarbar - migdaly - cynamon

I tym razem znow rabarbar w roli glownej. :) Nie, jeszcze nie mam dosyc! Raczej martwie sie tym, ze juz prawie go nie widac, ze juz nie zdaze wybrobowac tyyyylu ciekawych przepisow, ktore beda musialy podzekac do nastepnego roku... Poki co wiec przedstawiam przepis znaleziony na tym blogu.

Skladniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 125 g posiekanych migdalow
  • 1 laska cynamonu
  • cytryna
  • pol laski wanilii

Umyc i obrac rabarbar, nastepnie pokroic na 2-3-centymetrowe kawalki. Wrzucic na minute do wrzacej wody. Dobrze odcedzic.

Rozwinac laske cynamonu i pokroic na dosc duze kawalki. Przekroic wzdluz polowe laski wanilii i oddzielic ziarenka. Nastepnie cynamon i laske wanilii zawinac w nieduzy kawalek gazy. (Jako, ze nie mialam gazy dalam sypki cynamon i pol laski wanilii bezposrednio do rabarbaru - vide dalej).

Umyc i sparzyc cytryne. Obrac skorke i wrzucic na 5 min. na goraca wode. Odcedzic i pokroic na nieduze kawalki.

Do szklanego pojemnika wlozyc rabarbar, cukier, skorke z cytryny, ziarna wanilii i zawiniete w gaze pokrojona laske cynamonu i pol laski wanilii. Zamieszac, przykryc i odstawic na 12 godz. Od czasu do czasu zamieszac.

Nastepnego dnia odcedzic rabarbar, zagotowac i smazyc jaszcze przez 10 min. na nieduzym ogniu. Dodac rabarbar (uprzednio wyjmujac gaze) i gotowac na srednim ogniu mieszajac od czasu do czasu az rabarbar zmieknie (ok. kilkunastu minut).

Posiekac na spore kawalki migdaly i dodc je do gotujacego sie rabarbaru. Zwiekszyc nieco ogien i ponownie gotowac przez ok. 10 min.

Kiedy konfitura jest gotowa (kropla konfitury wylana na talerz zastyga) wlozyc do wyparzonych sloikow. Przed zamknieciem pozwolic konfiturze ostygnac. (Ja zamknelam gorace sloiki i przewrocilam do gory dnem).

Bardzo smaczne. Polecam zwlaszcza na sniadanie!

4 komentarze:

margot pisze...

A teraz widzę ,ze przetwory na całego robisz !
Co jedne to fajniejsze

Ksiezniczka z Krainy Deszczowcow pisze...

I nawet moge sie pochwalic, ze jak zawiozlam znajomym do Francji to sie oblizywali z zachwytu.

Dorota Swiatkowska pisze...

To musi być pyszne...

Ksiezniczka z Krainy Deszczowcow pisze...

Wszystkie moje konfitury sa pyszne. ;)