sobota, 14 czerwca 2008

Konfitura z truskawek

Dla odmniany wpisujac sie znow w nurt Tygodnia Truskawkowego - dzem z truskawek.

Jako, ze staram sie przedstawic tutaj nieco przepisow "francuskich", dlatego znow przepis znaleziony znow na stronie francuskiej - przedstawiam Confiture de fraises par Josée.

Skladniki:

  • 1 kg truskawek
  • 700 g cukru (dalam nieco mniej)
  • 7,5 g cukru waniliowego
  • 50 g likieru Grand Marnier (zamiast tego dalam nieco rumu, ktorego uzylam do konfitury rabarbarowo-truskawkowej)

Umyc i oczyscic truskawki. Do miski wlozyc truskawki, cukier i cukier waniliowy. Gotowac az do momentu, kiedy konfitura stezeje. Po zakonczeniu gotowania dodac likier. Zamieszac. Goraca konfiture wlozyc do uprzednio wyparzonych sloikow. Odwocic do gory dnem.

Jeszcze nie zdazylam sprobowac nawet, ale juz czeka w kolejce. :)

Brak komentarzy: