Przepis autorstwa dziuni pochodzi z Forum CinCin (jakzeby inaczej ;)). Tutaj podaje z moimi modyfikacjami.
Skladniki:
- 2 kg brzoskwini
- 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy sok z poltorej cytryny
- 2 lyzeczki rumu
Z brzoskwini zdjac skore (mozna wczesniej sparzyć wrzatkiem, wtedy skora lepiej odchodzi). Przekroic na pol i wyjac pestki, potem pokroic na male kawalki. Nastepnie wlozyc owoce do szerokiego garnka i posypac cukrem, odstawic na godzine-dwie, tak by plywaly w soku.
Smazyc na nieduzym ogniu czesto mieszajac az beda miekkie i czesciowo rozgotowane. Dodac cukier waniliowy, sok z cytryny i gotowac jeszcze ok. pol godziny.
Wylaczyc dodac dwie lyzeczki rumu, zamieszac. Goracy dzem wkladac do wyparzonych sloikow, zakrecic, postawic do gory dnem i zostawić pod przykryciem do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz