Przepis z forum Smaczny, nieco zmodyfikowany.
Skladniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkanki cukru
- 3/4 szklanki maki
- 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
- 4 brzoskwinie,
- 2 lyczeczki rumu
Bialka ubic z cukrem, nastepnie dodac zoltka, a na koncu make z proszkiem. Obrane brzoskwinie (mozna wczesniej sparzyc, to skorka lepiej odchodzi) zetrzec tarce o duzych oczkach, lub pokroic na male kawalki. Mozna dodac odrobine cukru, lub cynamonu, wg upodobania.
Blache wylozyc pergaminem. Nastepnie ulozyc na niej owoce (ja dalam brzoskwinie + troche truskawek jeszcze) i na to wylac ciasto. Wyrownac.
Piec na złoty kolor (Ja pieklam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C) Po upieczeniu wylozyc na scierke, zdjac pergamin, zwinac w rulon i zostawic do wystygnięcia.
Rolada wyszla bardzo dobra w smaku. Nie za slodka, nie za kwasna, dobrze nawilzona. Przepis do powtorzenia, ewentualnie z innym nadziem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz