wtorek, 5 sierpnia 2008

Rolada z brzoskwiniami

Przepis z forum Smaczny, nieco zmodyfikowany.

Skladniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkanki cukru
  • 3/4 szklanki maki
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 4 brzoskwinie,
  • 2 lyczeczki rumu

Bialka ubic z cukrem, nastepnie dodac zoltka, a na koncu make z proszkiem. Obrane brzoskwinie (mozna wczesniej sparzyc, to skorka lepiej odchodzi) zetrzec tarce o duzych oczkach, lub pokroic na male kawalki. Mozna dodac odrobine cukru, lub cynamonu, wg upodobania.

Blache wylozyc pergaminem. Nastepnie ulozyc na niej owoce (ja dalam brzoskwinie + troche truskawek jeszcze) i na to wylac ciasto. Wyrownac.

Piec na złoty kolor (Ja pieklam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C) Po upieczeniu wylozyc na scierke, zdjac pergamin, zwinac w rulon i zostawic do wystygnięcia.

Rolada wyszla bardzo dobra w smaku. Nie za slodka, nie za kwasna, dobrze nawilzona. Przepis do powtorzenia, ewentualnie z innym nadziem.

Brak komentarzy: