sobota, 7 marca 2009

Ciabatta

Dzisiejsza ciabatta, to pierwsza proba zmierzenia sie z przepisami Caroline Dhaenens zamieszczonych w nieduzej ksiazeczce "Recettes de Moulbaix", czyli "Przepisy z Moulbaix" z 2007 r. W Moulbaix, pieknej i malowniczej wsi, znajduje sie wciaz czynny mlyn, w ktorym mozna kupic mnostwo rodzajow maki i roznych mieszanek chlebowych.

Skladniki:

  • 850 g maki baguette (mysle, ze spokojnie mozna dac zwykla make pszenna)
  • 150 g maki zytniej (70%)
  • 720 g letniej wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g soli
  • 30 g swiezych drozdzy

Polaczyc obie maki. Drozdze rozpuscic w nieduzej ilosci wody, nastepnie wlac w zrobiony na srodku dolek. Dodac reszte wody, sol i oliwe. Wszystkie skladniki polaczyc i wyrabiac intensywnie co najmniej przez 5 min. (ciasto bardzo klei sie do rak, wiec ja jeszcze sporo maki podsypalam podczas wyrabiania), a nastepnie odstawic do wyrozniecia az podwoi swoja objetosc (ok. 1,5 godz.).

Po tym czasie nie wyrabiajac ponownie ciasta pokroic je na nieduze kawalki i odstawic do powtornego wyrosniecia na ok. 30 min. Nastepnie kazdy z kawalkow "rozciagnac" na zadana dlugosc i ponownie odstawic na ok. 30 min. Przed wlozeniem do piekarnika posypac maka. Piec w 220°C przez ok. 15 min. Polecam takze wrzucenie do piekarnika kilku kostek lodu, wowczas ciabatta nabiera pieknej chrupiacej skorki.

Z podanej ilosci maki wyszlo mi tyle buleczek, ze musialam pieczenie rozlozyc na 3 tury. Smak, bez zastrzezen, zwlaszcza 2 i 3 tury, kiedy to dorzucilam wlasnie wspomniane kostki lodowe. Buleczki z pierwszej tury maja nieco twarda skore. W smaku ciabatty sa naprawde pyszne i sa pieknie wypieczone w srodku. Przepis do powtorzenia jak nic!

6 komentarzy:

kura z biura pisze...

Brzmi smakowicie. Może zrobię?

(hasło: habit ;) )

Agata pisze...

Zycze Ci i calej rodzinie wspanialych Swiat Wielkanocnych

Anonimowy pisze...

Calkiem dobrze wyglada, ja tez bardzo lubie ciabatta i mam nawet bardzo dobry i latwy przepis, Jak pani chce to moge wyslac.Ewa
EwaundNikolaus@t-online.de

viridianka pisze...

Zapraszam na mój nowy blog, będzie mi bardzo miło Cię gościć :)
http://cioccolatogatto.blox.pl/html

Makumba.bdg pisze...

Chyba też skuszę się na ciabatty xD
Piękę z Pani przepisamio już od jakiegoś czasu dlatego pozwoliłam sobie dodać Pani blog do ulubionych :))
Pozdrawiam i zapraszam na weekendwkuchni.blox.pl

janda gi pisze...

Me gusta mucho leer este blog, porque su blog es muy útil para mí
obat prostat tanpa operasi bukan palsu