środa, 4 marca 2009

Bardzo puszyste buleczki

...czyli pieczywa ciag dalszy. Te buleczki sa absolutnie Amebowe, czyli proste szybkie i do tego pyszne. Mimo, ze na zdjeciach nie wygladaja rewelacyjnie, jeszcze chyba zadne buleczki nie wyszly mi tak... latwo. Ciasto wyrabia sie blyskawicznie w kilka minut, bo w ogole nie klei sie do rak. Podziekowania za zamieszczenie przepisu i pieknych zdjec naleza sie Dorotus.

Skladniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miekkiego masła
  • 2 lyzki cukru (jesli ktos woli na slodko ilosc cukru mozna zwiekszyc do 1/4 szklanki)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyzeczki soli
  • 4 szklanki maki pszennej (czesc maki mozna zastapic razowa lub zytnia, ja nie chcac za bardzo eksperymentowac za pierwszym razem zrobilam z samej pszennej)
  • 3 lyzeczki suchych drozdzy
  • 1 jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka do posmarowania

Wszystkie składniki wyrobic w podanej kolejnosci przez kilka minut (suche drozdze najpierw wymieszac z maka). Po dokladnym wyrobieniu ciasto pozostawic pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objetosci (ok. 2 godz.).

Po tym czasie ciasto podzielic na 12 - 16 czesci, wylozyc na blaszke, pozostawiając miedzy nimi około 1 cm odstep. Przykryc, pozostawic na ok. 45 min. do ponownego wyrosniecia, az buleczki sie zetkna. Nastepnie posmarowac jajkiem. Piec ok. 20 - 25 min. w temperaturze 185ºC.

Buleczki te po uformowaniu (przed drugim rosnieciem) mozna przykryc folia, wlozyc do lodowki i upiec kolejnego dnia na sniadanie (po wyjeciu z lodowki nalezy najpierw chwile odczekac az sie ociepla do temperatury pokojowej). Bardzo praktyczne rozwiazanie. Ponadto, mozna je zamrozic - do 30 dni. W przypadku zamrozenia, nalezy je wyjac w dniu pieczenia, odczekac az sie ociepla do temperatury pokojowej i podwoją objętość, a potem piec jak wyzej. Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mam pytanko odnośnie mrożenia. Czy czekać aż ciasto wyrośnie czy wkładać do zamrażalki od razu po wyrobieniu ciasta?

Szana pisze...

Hej,
Jestem pierwszy raz na twoim blogu, ale muszę ci pogratulować ślicznej strony, a przepisow tak apetycznych, ze az od razu chce je gotowac! Napewno cos wyprobuje, tylko przejze do konca :) i zajrze nie raz :)
pozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana
gastronomygo.blogspot.com

Anonimowy pisze...

32 yrs old Structural Analysis Engineer Oates O'Collopy, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Watching movies. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Bentley Litre Le Mans Sports 'Bobtail'. zawartosc