Przepis na chleb dla poczatkujacych znalazlam na blogu Dodaj i Wymieszaj.
Skladniki:
- 3 szklanki maki pszennej chlebowej (ja dalam farine pour pain blanc)
- 2 lyzeczki soli
- 2 lyzeczki suchych drozdzy
- i 1 1/8 szklanki cieplej wody
Po wyrosnieciu ponownie krotko wyrobic, a nastepnie wlozyc do formy (ja pieklam w podluznej silikonowej keksowce). Przykryc i odstawic na ok. 45 minut do ponownego wyrosniecia.
Po tym czasie wstawiac do piekarnika rozgrzanego do 190°C. (Ja przedtem jeszcze posmarowalam ciasto oliwa z oliwek, co nadalo mu po upieczeniu bardzo smacznego koloru ;) i posypalam ziarnami sezamu, ktore zreszta po upieczeniu poodpadaly :( ). Piec przez 40 minut.
Gotowy chleb jeszcze na chwile zostawic w wylaczonym piekarniku. (Hmmm... pomimo tego, ze skorka byla juz mocno podpieczona chleb po przekrojeniu okazal sie nieco - na szczescie tylko nieco - niedopieczony, wiec nastepnym razem musze go nieco dluzej potrzymac w piekarniku).
Po przetestowaniu organoleptycznym ;) stwierdzam, ze mimo iz trudno sie kroi, chlebek smakuje wybornie!
2 komentarze:
Ach, jaki piękny Ci wyszedł! ABSOLUTNIE piękny!!! :)
Dziekuje. I dodam, ze nie tylko piekny ale i smaczny! Juz polowy nie ma. ;)
Prześlij komentarz