środa, 23 kwietnia 2008

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jablkami to chyba najbardziej ulubione danie mojego meza. Odkad znalazlam ten przepis za kazdym razem, kiedy maz przynosi mi do domu zsiadle mleko juz wiem co mam zrobic. Na szczescie przepis jest banalnie prosty wiec nie mam klopotow, zeby sprostac temu zadaniu. ;)

Składniki:

  • 3 jablka (ok. pol kilo)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 szklanka maki
  • 1 jajko
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • pol opakowania cukru waniliowego (4 g)
  • odrobina cynamonu
  • odrobina oleju do smażenia

Jablka obrac i zetrzec na tarce (duze oczka). Pozostale skladniki wymieszac mikserem na jednolita mase. Dodac jablka i jeszcze raz zamieszac. Ciasto powinno miec konsystencję gestej smietany (jesli jest za rzadkie dodac maki, jesli za geste odrobine zsiadlego mleka). Placki kłasc lyzka na rozgrzany olej i smazyc z obu stron na złoty kolor. Mozna podawac cieple, ale na zimno tez sa dobre i daja sie zjesc. ;)


Brak komentarzy: