Wieczorem pierwszego dnia:
1 szkl płatkow owsianych wymieszac z 3/4 szklanki wody i zostawic do rana w pokojowej temperaturze.
W drugiej misce wymieszac:
- 1,5 szklanki maki pszennej razowej (dalam farine pour pain complet)
- 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
- 3/4 szklanki wody, maslanki lub jogurtu (dalam wode).
Wymieszac, posmarowac wierzch oliwa, przykryc folia i zostawic na noc w pokojowej temperaturze.
Rano nastepnego dnia:
Wymieszac wszystkie skladniki i dodac jeszcze:
- 2 szklanki maki pszennej bialej lub razowej (dalam ponownie farine pour pain complet)
- 1 i 1/3 lyzeczki soli
- 1 lyzeczke suchych drozdzy
- 1 lyzke miodu
Wszystko dobrze zagniesc lekko podsypujac maka. Pozostawic do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na 2-3 godz. Uformowac jeden lub dwa bochenki. (Ja uformowalam dwa nieduze). Zostawic ponownie do wyrosniecia na ok. 40 - 60 min.
Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 20 min. Nastepnie zmniejszy temperature do 210°C. Dopiekac kolejne 20 min.
A potem juz mozna jesc, bez specjalnych wyrzutow sumienia, ze pochlania sie zastraszajaca liczbe kalorii. ;)
A jak ten chleb pieknie pachnie! Mmmm...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz