sobota, 31 maja 2008

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Weekendowe spotkania rodzinne maja te zalete, ze moga posluzyc za pretekst do upieczenia kolejnego ciasta. Tak bylo i w moim przypadku. W koncu zawsze mozna sobie tlumaczyc, ze piecze sie dla rodziny, a samej tylko kawaleczek... do sprobowania. ;)

To kolejne ciasto z rabarberem (w koncu juz niedlugo skonczy sie sezon, wiec trzeba korzystac) i kolejne przepyszne. Przepis jest autorstwa bajaderki, a znaleziony zostal oczywiscie na Forum CinCin.

Skladniki (spod, ciasto):

  • 1 i 3/4 szklanki maki
  • 2 lyzki cukru pudru
  • pol kostki masla

Skladniki (nadzienie):

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki szczypta soli
  • 6 zoltek
  • szklanka slodkiej smietanki
  • 4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
  • szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Skladniki (beza, na wierzch):

  • 6 bialek
  • pol szklanki cukru

Rozgrzac piekarnik do 180°C. Wymieszac make z cukrem pudrem, posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache i dobrze wcisnac w dno. Piec ok. 10-12 min. az lekko sie zrumieni.

W drugiej misce wymieszac make, cukier i sol. Zoltka rozbeltac i wymieszac ze smietanka i wlac mieszanke do suchych skladnikow, wymieszac. Dodac obrany i pokrojony na drobne kawalki rabarbar i truskawki (tez pokrojone), lekko wymieszac i wylac na podpieczony spod. Piec w temeraturze 180°C przez godzine.

Bialka ubic na sztywna piane, dodawac stopniowo cukier, wylozyc beze na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Wyjac, wystudzic, pokroic i serwowac gosciom.

Rabarbar z truskawkami sprawiaja, ze ciasto nie jest za slodkie, wprost przeciwnie ma lekko kwaskowany, orzezwiajacy smak. Jednym slowem: niebo w gebie. :)

Brak komentarzy: