niedziela, 1 czerwca 2008

Krem ze szparagow

W piatek spedzilismy cudowny dzien szwendajac sie po uliczkach Maastricht. Korzystajac z okazji zajrzelismy takze na tamtejszy targ, na ktorym ceny byly zdecydowanie nizsze od tego, co na co dzien widujemy w Belgii. W rezultacie w plecaku mojego meza wyladowaly 3 kg bialych szparagow, z ktorych nastepnie przyrzadzil nam pyyyyyszna zupe.

Skladniki:
  • poltora kg szparagow
  • 2,5 l bulionu
  • 25 ml troche smietany (opcjonalnie)
  • sok z polowki cytryny

Umyc szparagi, obrac ze skorki. Odkroic glowki szparagow (3-4 cm) i zdrewniale konce. Glowki odlozyc na pozniej, pozostale czesci pokroic na 2-3 centymetrowe kawalki. Obgotowac przez ok. 20 min. w przygotowanym wczesniej bulionie az szparagi beda miekkie. Nastepnie potraktowac je blenderem az zrobi sie krem. Dodac glowki szparagow, sok z cytryny i gotowac jeszcze 15 min. (glowki powinny byc jeszcze odrobine twardawe). Dodac smietane, gotowac jeszcze chwile. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Smacznego!

Zupa jest pyszna, ma delikatny, kremowy smak. Mozna ja jesc sama badz serwowac z grzankami.

Brak komentarzy: