Inspiracji nalezy szukac jak ponizej w Wiosennie, Majowo, Szparagowo.
Skladniki:
- 200 g szparagow
- 200 g zielonego groszku
- por (biala czesc)
- ziemniak
- 3 cebule dymki
- pol litra wody
- lyzka masla
- sol
Cebule (bez zielonej czesci) i pora pokroic na drobne kawalki, posolic i zrumienić na masle.
Obrac ziemniaka, pokroic w kostke, dodac do zrumienionej cebuli i pora. Wymieszac i zalać goraca woda (ok. 200 ml).
Po ok. 10 min. dodac szparagi (przedtem je umyc i odkroic dolna twardniala czesc) i groszek. Posolic. Zalac reszta wody i gotować do 20 minut. Nastepnie dodac posiekaną zielona czesc cebuli dymki i zupe zmiksowac w blenderze.
Przed podaniem mozna dodac kilka lyzek smietany. Ale i bez smietany smakuje wybornie. Jest doskonala - smaczna i zdrowa! Goraco polecam!
2 komentarze:
Witaj,
Bardzo lubię takie zupy, zupy musy, kremy, maślane, delikatne, aromatyczne, smaczne i wspaniałe z dodatkiem bagietki lub innego chrupkiego pieczywa. A ta niewątpliwie należy do tej kategorii posiłków, które same znikają i pozostawiają niedosyt ilości.
Do tej zupki może wspaniale pasować pokruszona feta, ser kozi lub tarty na grubszej tarce parmezan.
Zdecydowanie zupka "palce lizać" :)
Dziekuje, wiesz, ja w zasadzie tez lubie takie zupy. ;)))
Wystarczy troche warzyw, troche wody i... juz jest. :)
Danie szybkie i smaczne.
Prześlij komentarz