wtorek, 13 maja 2008

Krem ze szparagow i groszku

Kolejna potrawa z cyklu co sie nawinie. Jako ze zostalo mi jeszcze nieco szparagow, a nie bardzo mialam pomysl co z nimi zrobic innego postanowilam wymyslic jakas zupe. Do tego w lodowce poniewieral sie jeszcze jeden zapomniany por, a w zamrazance troche zielonego groszku.
Inspiracji nalezy szukac jak ponizej w Wiosennie, Majowo, Szparagowo.

Skladniki:

  • 200 g szparagow
  • 200 g zielonego groszku
  • por (biala czesc)
  • ziemniak
  • 3 cebule dymki
  • pol litra wody
  • lyzka masla
  • sol

Cebule (bez zielonej czesci) i pora pokroic na drobne kawalki, posolic i zrumienić na masle.
Obrac ziemniaka, pokroic w kostke, dodac do zrumienionej cebuli i pora. Wymieszac i zalać goraca woda (ok. 200 ml).

Po ok. 10 min. dodac szparagi (przedtem je umyc i odkroic dolna twardniala czesc) i groszek. Posolic. Zalac reszta wody i gotować do 20 minut. Nastepnie dodac posiekaną zielona czesc cebuli dymki i zupe zmiksowac w blenderze.

Przed podaniem mozna dodac kilka lyzek smietany. Ale i bez smietany smakuje wybornie. Jest doskonala - smaczna i zdrowa! Goraco polecam!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witaj,
Bardzo lubię takie zupy, zupy musy, kremy, maślane, delikatne, aromatyczne, smaczne i wspaniałe z dodatkiem bagietki lub innego chrupkiego pieczywa. A ta niewątpliwie należy do tej kategorii posiłków, które same znikają i pozostawiają niedosyt ilości.
Do tej zupki może wspaniale pasować pokruszona feta, ser kozi lub tarty na grubszej tarce parmezan.
Zdecydowanie zupka "palce lizać" :)

Ksiezniczka z Krainy Deszczowcow pisze...

Dziekuje, wiesz, ja w zasadzie tez lubie takie zupy. ;)))
Wystarczy troche warzyw, troche wody i... juz jest. :)
Danie szybkie i smaczne.