sobota, 7 czerwca 2008

Dzem rabarbarowo-truskawkowy

W ramach tygodnia truskawkowego, ktory trwa od 6 do 15 czerwca postanowilam pobawic sie troche w robienie przetworow i jednoczesnie zachowac w sloikach te smaki, ktore juz wkrotce na "swiezo" beda tylko wspomnieniem.

Na poczatek: dzem rabarbarowo-truskawkowy. Inspiracje znalazlam znow na Forum CinCin.

Skladniki:

  • 1/2 kg obranego rabarbaru
  • 1/2 kg oczyszczonych truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 lyzki rumu albo aromatu rumowego wymieszanego z woda (ja dalam 2 lyzki wody i 4 krople aromatu rumowego)
  • 3 lyzeczki miodu

Rabarbar pokroic na małe kawalki. Truskawki i rabarbar, kazde w osobnym naczyniu, zasypac cukrem (po 250 g kazdy) i polac rumem. Odstawic na 2 godz., zeby puscily sok. Wszystko wymieszac, zagotowac mieszajac, odstawic na kilka minut. W tym czasie przygotowac słoiki (umyc, wyparzyc).

Owoce ponownie zagotowac, nastepnie smazyc na malym ogniu czesto mieszajac i odszumowujac, przez pol godziny. Gdy dzem jest juz gesty dodac miod, wymieszac i smazyc jeszcze kilka minut. Goracy dzem przelozyc do sloikow, przewrocic do gory dnem i zawinac w koc, zeby powoli stygly.

Dzem jest rzeczywiscie bardzo dobry, mam tylko drobne uwagi. Po pierwsze z powodzeniem mozna zmniejszyc ilosc cukru podana w przepisie, gdyz zrobiony dokladnie wg przepisu wychodzi bardzo slodki. Po drugie uzywajac aromatu rumowego zamiast rumu, mozna tez go dac nieco wiecej niz ja dalam.

Brak komentarzy: