sobota, 14 czerwca 2008

Konfitura rabarbar - wanilia

Wzielo mnie, oj wzielo na robienie konfitur... Mialo byc wprawdzie w tym tygodniu glownie z truskawek, ale skoro poki co jeszcze jest rabarbar... Wiec poki co rabarbar odslona kolejna. Przepis pochodzi z tej strony.

Skladniki:
  • 1,2 kg rabarbaru
  • 900 g cukru (mozna mniej, jak ktos nie lubi zbyt slodkiego)
  • cytryna
  • laska wanilii

Umyc i obrac rabarbar. Pokroic na nieduze kawalki. Wrzucic do miski (najlepiej plastikowej), dodac sok wycisniety z cytryny, laske wanilii i cukier. Zamieszac. Zostawic na noc.

Nastepnego dnia odcedzic sok, zagotowac az do momentu kiedy nieco sie "zetnie". Nastepnie dodac rabarbar. Smazyc az do momentu az kropla konfitury polozona na zimny talerz ma konsystencje... dzemu. :) Wlozyc do wyparzonych sloikow, zakrecic, odwrocic do gory dnem.

Smacznego!

Brak komentarzy: