niedziela, 1 marca 2009

Buleczki na miodzie

Jako, ze dawno niczego nie pieklam, a w domu raptem zabraklo pieczywa, zdecydowalam sie na szybciutkie i proste w wykonaniu buleczki na miodzie znalezione na blogu Moje wypieki.

Składniki (na 9 nieduzych buleczek):

  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 2/3 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka suchych drozdzy
  • 1 rozbeltane jajko i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowilo 200 ml
  • 50 g miodu (ja dalam wielokwiatowy)
  • 30 g roztopionego masla

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka
  • nasiona sezamu do posypania

Drozdze wymieszac z maka, dodac sol. Mleko i jajko wymieszac z miodem i maslem, dodac do maki. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Pozostawic w cieplym miejscu przykryte sciereczka na ok. 1,5 -2 godz. az podwoi swoja objetosc.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krotko wyrobić, nastepnie podzielic na 9 czesci i uformowac male buleczki, ułozyc na blaszce, przykryc sciereczka, ponownie pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objetosci (około 45 - 60 minut).

Przed pieczeniem buleczki posmarowac jajkiem roztrzepanym z 1 lyzka mleka, posypac nasionami sezamu.

Piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, az beda rumiane i wyrosniete. Studzic na kratce.

Buleczki sa pyyyyszne. najlepsze na sniadanie, z bialym serem i miodem. Tylko jakos tak strasznie szybko znikaja. ;)))

1 komentarz:

asieja pisze...

wyglądają pięknie
też dobie spisałam ten przepis jakiś czas temu i mam zamiar ich spróbowac:-)