Składniki (na 9 nieduzych buleczek):
- 300 g maki pszennej chlebowej
- 2/3 lyzeczki soli
- 1 lyzeczka suchych drozdzy
- 1 rozbeltane jajko i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowilo 200 ml
- 50 g miodu (ja dalam wielokwiatowy)
- 30 g roztopionego masla
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka
- nasiona sezamu do posypania
Drozdze wymieszac z maka, dodac sol. Mleko i jajko wymieszac z miodem i maslem, dodac do maki. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Pozostawic w cieplym miejscu przykryte sciereczka na ok. 1,5 -2 godz. az podwoi swoja objetosc.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krotko wyrobić, nastepnie podzielic na 9 czesci i uformowac male buleczki, ułozyc na blaszce, przykryc sciereczka, ponownie pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objetosci (około 45 - 60 minut).
Przed pieczeniem buleczki posmarowac jajkiem roztrzepanym z 1 lyzka mleka, posypac nasionami sezamu.
Piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, az beda rumiane i wyrosniete. Studzic na kratce.
Buleczki sa pyyyyszne. najlepsze na sniadanie, z bialym serem i miodem. Tylko jakos tak strasznie szybko znikaja. ;)))
1 komentarz:
wyglądają pięknie
też dobie spisałam ten przepis jakiś czas temu i mam zamiar ich spróbowac:-)
Prześlij komentarz